Ana içeriğe atla

Kızlara Kusursuz Olmayı Değil Cesareti Öğretin. Kodlama Kusur Gerektirir.

Bir önce ki yayınım nasıl daha fazla şey hakkında bilgi sahibi olabilirizdi. O yazıyı yazmakta bana ilham olan Ted Talks videosundan bahsetmek istiyorum biraz. Aslında o kadar güzel ifade edilmiş ki kız çocuklarının yetiştirilme tarzından ve onların geleceklerinden, videoyu sizlerde izlediğinizde üzerine diyecek fazla bir şeylerin olmadığını göreceksiniz.

Sadece şunları söylemek istiyorum.

Gerçekten özellikle eğitim ve iş hayatımda kendimce bir çok cesaret örneği sergilemiş biri olarak, yaptığım mesleğinde erkek mesleği olarak görülmesinden yola çıkarak bir kaç bir şey yazacağım. Öncelikle ben lisede (bilen bilir) meslek lisesi Bilgisayar bölümü okumuş, yatay geçişle Bilgisayar Programcılığına geçmiş biriyim. Lisede gerçekten çok başarılı programlar yazabilen, üstelik videoda bahsedildiği gibi program yazmaktan, başarısız olmaktan hiç korkmayan biri olarak ben, ortaokulda hep orta notlar alan biriydim. Matematiğimi geliştirip hiçte fena sayılmayan kodlar yazarken o kadar beni aşağı çeken bir Bilgisayar Programcılığı bölümü okudum ki gerçekten (videoda bahsedildiği gibi) kaldığım Delphi dersinde hep "bende bir sorun var" deyip bir süre yazılımdan nefret ettim. Öğretmen olmak istedim. Öğretmen olmak için ön lisanstan mezun olduktan sonra her sıkıntıyı çekmeye razı oldum. Öğretmen olmakta bir sorun yok, bu benim zaten çocukluk hayalimdi. Fakat yazılım için bu kadar umut vadederken neden bir yazılım firmasında çalışamadım ki? Pişman mıyım? Asla. Çok sevdiğim bir mesleğe sahibim ve üstelik ben de kodlamayı öğretiyorum. Hem de aynı benim gibi kız öğrencilerim de hiç korkmuyorlar yanlış yapmaktan. Ama gözlemliyorum benim tutumum hep olumlu ve destekleyiciyken ilkokuldan ortaokula geçildiğinde kulübüme gelen kız öğrenci sayısında bir eksilme oluyor ve bu beni gerçekten çok üzüyor.
Çocuk yetiştirmekte, cinsiyetçilik konusunda, videoda bahsedildiği gibi erkeklerin daha cesaretli kızların daha farklı yetiştirilmesi konusunda bir uzmanlığım yok. Bu konu hakkında bir şey de diyemem belki ama DGS ile Bilgisayar öğretmenliğine geçemeye çalışırken ön lisans diploma notumdan dolayı başaramamış olmama rağmen (80 soruda 76 net yapmıştım) hiç yılmadım. YGS ye girdim 724. oldum ve kazandım. Silikon Vadisinde ne denirmiş: "2 başarısız girişimin yoksa sizi kimse ciddiye almaz." STEM, FETEMM matematik, fen, teknoloji, mühendislik, reklam, günümüz modası falan boş verin bunları. STEM hakkında, kodlama konusunda kız çocukları için, ülke geleceği için gördüğüm, okuduğum en güzel anlatım bu. İşte bu yüzden bir önceki yazımda mesleğiniz hakkında daha fazla bilgi için yapacaklarınızı yazdım. Bu nedenle bu ortalıkta STEM diye dolaşanların daha fazla bilgiye, okumaya, araştırmaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Lütfen 13 dakikanızı ayırıp izleyin.

https://www.ted.com/talks/reshma_saujani_teach_girls_bravery_not_perfection/transcript?language=en#t-188401

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Small Basic Basit Örnekler

İnternet de biraz araştırma yaptım da small basic ile ilgili tüm örnekler small basic için hazırlanmış kitap içeriğinden alınmış aynı örnekler ben de dedim eğitim konusunda ki faydayı bilişim öğretmenleri için de belki sağlamış olurum. o nedenle bir kaç örnek yazıp açıklayacağım konu anlatımları internette zaten var. Sevgilinize jest yapabileceğiniz bir program :) TextWindow.WriteLine ("kaç kere seni seviyorum yazayım :)") istek= TextWindow.Readnumber() If ( istek >=1) Then   For i=1 To istek     TextWindow.WriteLine ("seni seviyorum")   EndFor   EndIf Program.Delay(10000) Program.End() ilk iki satırda istek alınıyor. istek eğer 1 ve 1 den fazla ise istek kadar seni seviyorumu ekrana yazdırır. Program.delay dediğimiz kısım ise programın 10 saniye süre ile açık olacağını gösterir sonra kendisi kapanır. Yine çok basit bir 90 derecelik açı için kenar ölçüsü bulan program a kare = b kare + c kare formülü kullanılmıştır. TextWindo

Small Basic ile İç İçe Döngü Kullanımı

Small Basic ile daha önce basit çalışmaların nasıl yapıldığını yazmıştım. Eğer önceki yazımı okumadıysanız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Small Basic bildiğiniz üzere çocuklara yazılımın temelini öğretmek için oldukça keyifli ve güzel bir dil. Eğer 5, 6 ve 7. sınıflarınıza yazılım dili göstermeye başlayacaksanız Small Basic iyi bir tercih olacaktır. Bugün Small Basic üzerinden iç içe döngüleri daha iyi anlamak amacıyla bir çarpım tablosu programı yapacağız. 1. sayımız için sayi1 2. sayımız için sayi2 değişkenini kullanacağız. 0 dan başlayarak 10 a kadar sayıların çarpımını iç içe for döngüsü kullanarak oluşturduk. En dıştaki for döngümüz sayi1 ifade ediyor. İçteki döngümüz ise sayi1 ile hangi sayıların çarpılacağını ifade ediyor. Yazdırırken önce 1. sayıyı çarpı işaretini 2. sayıyı ve sonucu yazdırıyoruz. Her bir çapma tablosunu birbirinden ayırması için ise çizgi kullanıyoruz.

Small Basic #turtle

Small Basic ile çalışma yaparken en çok göze hitap eden özelliği kaplumbağa ile çalışmak. Bugün en basit hali ile kaplumbağa ile çalışacağız. Kaplumbağa kod satırları için Turtle. yazdıktan sonra tüm listeye ulaşabiliyoruz. Bu kodlar sayesinde istediğimiz çizimleri yapmamız mümkün olacak. Kaplumbağa ile kare çizmek için aşağıda ki kodları yazacağız. Bu kodlarla oynayarak diğer geometrik cisimleri çizmeye çalışabilirsiniz. Kalemi indirip kaldırma, döndürme ve uzunluğun kodlarını yazdıktan sonra düşünmemiz gereken açılar olacak. Kare: uzunluk= 100 For i= 1 To 4 Turtle.Move(uzunluk) Turtle.PenUp() Turtle.TurnRight() Turtle.PenDown() EndFor