Ana içeriğe atla

C# Console Başlangıç Eğitimi Int Değişkenler Nasıl Kullanılır?

Herkese merhaba.

Bir önceki Console yazımda String değişkenlerle çalışmıştık. Bu yazıda sizlere Int değişkenlerden örnek üzerinden bahsedeceğim. Öncelikle String ile çalıştığımız için sayısal değerlerle çalışırken Convert kavramı karşımıza çıkacak. Bu yaptığım çalışmada ise göreceğiniz Convert.ToInt32 satırı kullanıcının değer girip Enter tuşuna bastıktan sonra değeri Int bir değere çevirmemize yarayacaktır.

Şimdi örneğimize bakalım:

 static void Main(string[] args)
        {
            int not1, not2, not3, ort;
            Console.WriteLine("Birinci notunuzu giriniz:");
            not1 = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            Console.WriteLine("İkinci notunuzu giriniz:");
            not2 = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            Console.WriteLine("Üçüncü notunuzu giriniz:");
            not3 = Convert.ToInt32(Console.ReadLine());
            ort = (not1 + not2 + not3) / 3;
            Console.WriteLine("Ortalamanız " + ort);
            if (ort >= 50)
            {
                Console.WriteLine("Tebrikler Geçtiniz");
            }
            else
            {
                Console.WriteLine("Üzgünüm Kaldınız");
            }
            Console.Read();
        }

Örnekten de anlaşıldığı gibi 3 tane not değerinin girilmesi istenmiş kullanıcıdan ve bir ortalama hesabı yapılmış. Daha sonra if else kullanımı hakkında da biraz bilgimiz olması açısından çıkan ortama değerleri için bir koşul kullanmak istedim. Örneğe göre 50 ve üstü geçer diğer notlar kalır olarak belirlenmiş.

Sıra sizde:
Diyelim ki bir kişi yüksek lisansa kayıt olacak olsun. Bu kişinin lisans ortalamasının 100lük sistemdeki karşılığını isteyelim ve bu sayının yüzde 40ını alalım. Ales puanını isteyelim ve o puanın da yüzde 60ını alalım. Eğer çıkan sayı 70 ve üzeriyse Yüksek lisans için bilim sınavına girmeye hak kazansın düşükse sınava girmeye hak kazanamasın.
Bu örneği yapmaya çalışın 1 Mart da bende cevabı blogumdan yayınlayacağım.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Small Basic Basit Örnekler

İnternet de biraz araştırma yaptım da small basic ile ilgili tüm örnekler small basic için hazırlanmış kitap içeriğinden alınmış aynı örnekler ben de dedim eğitim konusunda ki faydayı bilişim öğretmenleri için de belki sağlamış olurum. o nedenle bir kaç örnek yazıp açıklayacağım konu anlatımları internette zaten var. Sevgilinize jest yapabileceğiniz bir program :) TextWindow.WriteLine ("kaç kere seni seviyorum yazayım :)") istek= TextWindow.Readnumber() If ( istek >=1) Then   For i=1 To istek     TextWindow.WriteLine ("seni seviyorum")   EndFor   EndIf Program.Delay(10000) Program.End() ilk iki satırda istek alınıyor. istek eğer 1 ve 1 den fazla ise istek kadar seni seviyorumu ekrana yazdırır. Program.delay dediğimiz kısım ise programın 10 saniye süre ile açık olacağını gösterir sonra kendisi kapanır. Yine çok basit bir 90 derecelik açı için kenar ölçüsü bulan program a kare = b kare + c kare formülü kullanılmıştır. TextWindo

Small Basic ile İç İçe Döngü Kullanımı

Small Basic ile daha önce basit çalışmaların nasıl yapıldığını yazmıştım. Eğer önceki yazımı okumadıysanız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Small Basic bildiğiniz üzere çocuklara yazılımın temelini öğretmek için oldukça keyifli ve güzel bir dil. Eğer 5, 6 ve 7. sınıflarınıza yazılım dili göstermeye başlayacaksanız Small Basic iyi bir tercih olacaktır. Bugün Small Basic üzerinden iç içe döngüleri daha iyi anlamak amacıyla bir çarpım tablosu programı yapacağız. 1. sayımız için sayi1 2. sayımız için sayi2 değişkenini kullanacağız. 0 dan başlayarak 10 a kadar sayıların çarpımını iç içe for döngüsü kullanarak oluşturduk. En dıştaki for döngümüz sayi1 ifade ediyor. İçteki döngümüz ise sayi1 ile hangi sayıların çarpılacağını ifade ediyor. Yazdırırken önce 1. sayıyı çarpı işaretini 2. sayıyı ve sonucu yazdırıyoruz. Her bir çapma tablosunu birbirinden ayırması için ise çizgi kullanıyoruz.

Small Basic #turtle

Small Basic ile çalışma yaparken en çok göze hitap eden özelliği kaplumbağa ile çalışmak. Bugün en basit hali ile kaplumbağa ile çalışacağız. Kaplumbağa kod satırları için Turtle. yazdıktan sonra tüm listeye ulaşabiliyoruz. Bu kodlar sayesinde istediğimiz çizimleri yapmamız mümkün olacak. Kaplumbağa ile kare çizmek için aşağıda ki kodları yazacağız. Bu kodlarla oynayarak diğer geometrik cisimleri çizmeye çalışabilirsiniz. Kalemi indirip kaldırma, döndürme ve uzunluğun kodlarını yazdıktan sonra düşünmemiz gereken açılar olacak. Kare: uzunluk= 100 For i= 1 To 4 Turtle.Move(uzunluk) Turtle.PenUp() Turtle.TurnRight() Turtle.PenDown() EndFor