Ana içeriğe atla

Size göre iyi bir öğretmen nasıl olmalı?

Öğrencilere sizce iyi öğretmen nasıl olmalıdır? diye sorulmuş ve gelen cevaplar tabi ki hiç şaşırtıcı olmamış. Cevaplar en çok öğretmenlerin kararlı, adil, esprili olmasını, kuralcı olmamasını ve bireysel yaklaşmasını istedikleri yönünde olmuş. Konuların hayatla ilişkilendirilmesini, bazı öğretmenlerin ise bildiğini ama gerektiği gibi öğretmediği dolayısıyla etkili öğretim yollarını kullanan öğretmenler istedikleri yine en çok verilen cevaplar arasında yer almış. Cevaplara bakarak yorum yapmak gerekirse öğretmenlerin pedagoji yöntemleri üzerine yeniden düşünmeleri gerekiyor gibi geliyor. Öğrencilerin, öğretmenleri sadece ders anlatan hayatlarında başka yaptıkları bir şeyler yokmuş gibi bir kalıba koymaları, sanırım öğretmenlerin sınıfta sergiledikleri katı duruştan kaynaklanıyor. Sosyal ortama sırf bu duruş zedelenmesin diye dahil olmayan öğretmenlerimiz bile var. Var olmasına var ama sanırım değişmesi gereken bu genel algının değişmesi oldukça zor. Ben bile öğretmenlerimin facebook, twitter gibi sosyal medya üzerindeki resim ve bunun gibi paylaştıkları bir çok şeyi gördüğümde zaman zaman yadırgıyorum. Sanki onlar hiç senin benim gibi gezip eğlenmiyorlar:) Bunlara ek olarak farklı giyinen öğretmenler bile gördüğümüzde garipsiyebiliyoruz. Öğretmen denilince aklımıza kumaş pantolon üstüne gömlek onun üstüne ceket giyen insanlar geliyor. Okul dışında da öyle gezdikleri gibi bir algı söz konusu:) Bunlar tabi ki ayrıntı ve küçük şeyler ama öğrenci deyip geçmeyin emin olun en çok ayrıntılara dikkat eden onlar. Hele ki şimdilerde küçükten büyüğe herkes sosyal medyada yeterince aktifken hem bu algıyı yok etmek hem de okul dışında ki hayatlarını gördükleri öğretmenlerini eleştirmeleri daha kolay olacak.
eğitim karikatür
Öğrencilerle anlamlı ilişkiler kurmak oldukça önemli. Sınıf içerisinde yaptıracağınız eğlenceli bir aktivite, bir etkinlik ortada dolaşan ve öğrencilerin hiç hoşlanmadığı otoriteyi ortadan kaldırıp onlara gerçek bir insan olduğunuzu gösterecektir. Eminim artık kimse sınıf içinde hiç gülmeyen dersini anlatıp giden öğretmenlerden olmak istemiyordur. Yanılmıyorum değil mi? Tabi ki hayat denge üzerine kuruluyken sınıfta denge olmaz mı hiç? Öğrenci hiçbir zaman otoriter öğretmen sevmezken bir yolunu bulduğunda o yumuşak yüzünüzü suistimal etmekten hiç gocunmaz. Dolayısıyla yaptığınız etkinliğin burada oldukça önemi var mutlaka iyi seçilmiş eğitici, yaratıcı drama örneklerinden yararlanılmış olmalıdır. Sınıfta biraz esneklik yaratmanın sanırım kimseye bir zararı olmaz.
Öğretmen olunca öğrencilerin istekleri zaten hiç bitmez diye bildiğini okumak, öğrenci olduğununda her eleştiriyi sadece öğretmene yapmak kaçınılmazdır. Tabi ki araştırmalarda öğrencilerin istedikleri öğretmen modelleri hakkında bir fikre sahip olmak ve değişmeye çalışmak çok önemli ama bu sevdiği öğrenciyi kayıran adil olmayan öğretmenler adına ne yapılabilir henüz bende bilemiyorum. Daha ilkokuldan başlayan hepimiz ispiyonculuk yapma, arkadaşının yalanına ortak ol, yanlışı bil ama göz yum, en yakın arkadaşını kayır diye büyürken yada büyütürken bu adillik kelimesi çokta adil değil gibi. Birazda yetiştirilirken veya yetiştirirken adil olma ve arkadaşlık kavramlarının aslında nasıl veya ne şekilde olması gerektiği üzerinde durulması gerekiyor gibi geliyor bana. Çünkü bu kayırma sanki daha okul sıralarına yeni oturmaya başlanılan zamanlarda ve nasıl oluyorsa farkında olunmadan öğreniliyor. Ve ne yazık ki hayatın her alanında boy gösteriyor...
Peki size göre iyi bir öğretmen nasıl olmalı? Yorumlarınızı yazabilirsiniz...

Yorumlar

  1. Bence öğretmen;
    Benim gibi olmalı...
    Dürüst , Ahlaklı ve en önemlisi ben merkezci olmamalı. insan yetiştirmek kolay iş değildir, bunun farkında olup bu düşünceyle hareket etmelidir.
    Özge Hanım Saygılar...

    YanıtlaSil
  2. Yeniliklere ve gelişmelere açık olmalı, sürekli araştırmalı...
    Tuğba

    YanıtlaSil
  3. Öğretmeni o kadar güzel açıklamışsınız ki bence eklenecek hiçbir şey yok Özge hanım. Eğitim'in Özge'cesi bir çok kişiye düstur olmalı!
    Zeynep

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Small Basic Basit Örnekler

İnternet de biraz araştırma yaptım da small basic ile ilgili tüm örnekler small basic için hazırlanmış kitap içeriğinden alınmış aynı örnekler ben de dedim eğitim konusunda ki faydayı bilişim öğretmenleri için de belki sağlamış olurum. o nedenle bir kaç örnek yazıp açıklayacağım konu anlatımları internette zaten var. Sevgilinize jest yapabileceğiniz bir program :) TextWindow.WriteLine ("kaç kere seni seviyorum yazayım :)") istek= TextWindow.Readnumber() If ( istek >=1) Then   For i=1 To istek     TextWindow.WriteLine ("seni seviyorum")   EndFor   EndIf Program.Delay(10000) Program.End() ilk iki satırda istek alınıyor. istek eğer 1 ve 1 den fazla ise istek kadar seni seviyorumu ekrana yazdırır. Program.delay dediğimiz kısım ise programın 10 saniye süre ile açık olacağını gösterir sonra kendisi kapanır. Yine çok basit bir 90 derecelik açı için kenar ölçüsü bulan program a kare = b kare + c kare formülü kullanılmıştır. TextWindo

Small Basic ile İç İçe Döngü Kullanımı

Small Basic ile daha önce basit çalışmaların nasıl yapıldığını yazmıştım. Eğer önceki yazımı okumadıysanız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Small Basic bildiğiniz üzere çocuklara yazılımın temelini öğretmek için oldukça keyifli ve güzel bir dil. Eğer 5, 6 ve 7. sınıflarınıza yazılım dili göstermeye başlayacaksanız Small Basic iyi bir tercih olacaktır. Bugün Small Basic üzerinden iç içe döngüleri daha iyi anlamak amacıyla bir çarpım tablosu programı yapacağız. 1. sayımız için sayi1 2. sayımız için sayi2 değişkenini kullanacağız. 0 dan başlayarak 10 a kadar sayıların çarpımını iç içe for döngüsü kullanarak oluşturduk. En dıştaki for döngümüz sayi1 ifade ediyor. İçteki döngümüz ise sayi1 ile hangi sayıların çarpılacağını ifade ediyor. Yazdırırken önce 1. sayıyı çarpı işaretini 2. sayıyı ve sonucu yazdırıyoruz. Her bir çapma tablosunu birbirinden ayırması için ise çizgi kullanıyoruz.

Small Basic #turtle

Small Basic ile çalışma yaparken en çok göze hitap eden özelliği kaplumbağa ile çalışmak. Bugün en basit hali ile kaplumbağa ile çalışacağız. Kaplumbağa kod satırları için Turtle. yazdıktan sonra tüm listeye ulaşabiliyoruz. Bu kodlar sayesinde istediğimiz çizimleri yapmamız mümkün olacak. Kaplumbağa ile kare çizmek için aşağıda ki kodları yazacağız. Bu kodlarla oynayarak diğer geometrik cisimleri çizmeye çalışabilirsiniz. Kalemi indirip kaldırma, döndürme ve uzunluğun kodlarını yazdıktan sonra düşünmemiz gereken açılar olacak. Kare: uzunluk= 100 For i= 1 To 4 Turtle.Move(uzunluk) Turtle.PenUp() Turtle.TurnRight() Turtle.PenDown() EndFor