Herkesin ağzında bir inovasyon kelimesi, herkesin ağzında liderlik, yöneticilik kavramları alıp başını gitmiş durumda. Çok eski zamanlardan bu günlere kadar bu kavramlar üzerine çalışmalar yapılmış ve liderlerin özellikleri, yönetim şekilleri hakkında oldukça fazla fikir ortaya çıkmıştır.
Bölümüm dolayısıyla ben sürekli değişen teknolojiyi takip etmek, ayak uydurmaya çalışmak zorundayım. Fakat teknoloji ile ilgili iş yapan herkes aynı zamanda "inovatif" insan mıdır? İnovasyon olması için teknoloji şart mıdır? Türkiye de ne yazık ki bu kavramlar bilinmemekle birlikte "az bilen çok bilenden çok konuşur" mantığıyla parası olan teknolojik araçlar alıyor inovasyon yapmış oluyor.
Öncelikle liderlik kavramına bakıldığında günümüzde liderlik artık otorite değildir. Liderlik bir satü ya da konum değildir. Liderlik liderlik ettiği topluluğa hitap edebilen onların ihtiyaçlarına duyarlı olan astların mevkilerine güvenen onlarla işbirliği içinde olan kişilerdir. Liderlik yapmak istediğini yaptırmaya çalışan kavramı olmaktan makine insan kavramının son bulduğu yerde son bulmuştur. Yaptırabilme yaklaşımındansa insanlarda etki oluşturup değişim ve gelişimin sağlanmasına yardımcı olmak daha akılcıl bir yaklaşımdır.
İnovasyon sürecide, kurumlarda oldukça ilgi gören olması istenilen fakat gerçekleşmesinin uzun zamanlar alabileceği kabul edilmeyen bir durumdur. İnovasyon öncelikle tüm kurum içerisine yansıtılması gereken benimsetilmesi hissedilmesi gereken bir süreçtir. Bu bağlamda gerçek liderlerin bu süreç için öncülük etmesi yaptırımdan çok içselleştirme aşamalarında astlara yardımcı olması gerekmektedir. Peki İnovasyon için teknoloji şart mıdır? Tabi ki hayır. İnovasyon için teknoloji önemli bir araç tabi ki olabilir fakat asla amaç değildir. Üstelik inovasyon yoktan var etmek de değildir.
Özellikle öğretmenleri piyasanın rekabetinden kaynaklanan ve bu piyasadan pay kapmaya çalışan lider olmayan yöneticilerin en azından gelişimin ve yaratıcılığın gerçekleşmesi için tek adamın yeterli olmadığını fark etmesi, astlara güvenmesi, iş birliği içinde olması dikey yönetim şeklini ortadan kaldırması, yapılanmaya önem vermesi, iş bölümlerinin uygun ayarlanması, kişilere uzmanlık alanları dışında ast sayısının eksikliğini gidermeden iş yüklemeye çalışmaması büyük ölçüde sorunları çözecektir.
Yorumlar
Yorum Gönder