Ana içeriğe atla

Az bilen Çok bilenden Çok konuşur...

liderlik


Herkesin ağzında bir inovasyon kelimesi, herkesin ağzında liderlik, yöneticilik kavramları alıp başını gitmiş durumda. Çok eski zamanlardan bu günlere kadar bu kavramlar üzerine çalışmalar yapılmış ve liderlerin özellikleri, yönetim şekilleri hakkında oldukça fazla fikir ortaya çıkmıştır.

Bölümüm dolayısıyla ben sürekli değişen teknolojiyi takip etmek, ayak uydurmaya çalışmak zorundayım. Fakat teknoloji ile ilgili iş yapan herkes aynı zamanda "inovatif" insan mıdır? İnovasyon olması için teknoloji şart mıdır? Türkiye de ne yazık ki bu kavramlar bilinmemekle birlikte "az bilen çok bilenden çok konuşur" mantığıyla parası olan teknolojik araçlar alıyor inovasyon yapmış oluyor.

Öncelikle liderlik kavramına bakıldığında günümüzde liderlik artık otorite değildir. Liderlik bir satü ya da konum değildir. Liderlik liderlik ettiği topluluğa hitap edebilen onların ihtiyaçlarına duyarlı olan astların mevkilerine güvenen onlarla işbirliği içinde olan kişilerdir. Liderlik yapmak istediğini yaptırmaya çalışan kavramı olmaktan makine insan kavramının son bulduğu yerde son bulmuştur. Yaptırabilme yaklaşımındansa insanlarda etki oluşturup değişim ve gelişimin sağlanmasına yardımcı olmak daha akılcıl bir yaklaşımdır.

inovasyon


İnovasyon sürecide, kurumlarda oldukça ilgi gören olması istenilen fakat gerçekleşmesinin uzun zamanlar alabileceği kabul edilmeyen bir durumdur. İnovasyon öncelikle tüm kurum içerisine yansıtılması gereken benimsetilmesi hissedilmesi gereken bir süreçtir. Bu bağlamda gerçek liderlerin bu süreç için öncülük etmesi yaptırımdan çok içselleştirme aşamalarında astlara yardımcı olması gerekmektedir. Peki İnovasyon için teknoloji şart mıdır?  Tabi ki hayır. İnovasyon için teknoloji önemli bir araç tabi ki olabilir fakat asla amaç değildir. Üstelik inovasyon yoktan var etmek de değildir.

Özellikle öğretmenleri piyasanın rekabetinden kaynaklanan ve bu piyasadan pay kapmaya çalışan lider olmayan yöneticilerin en azından gelişimin ve yaratıcılığın gerçekleşmesi için tek adamın yeterli olmadığını fark etmesi, astlara güvenmesi, iş birliği içinde olması dikey yönetim şeklini ortadan kaldırması, yapılanmaya önem vermesi, iş bölümlerinin uygun ayarlanması, kişilere uzmanlık alanları dışında ast sayısının eksikliğini gidermeden iş yüklemeye çalışmaması büyük ölçüde sorunları çözecektir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Small Basic Basit Örnekler

İnternet de biraz araştırma yaptım da small basic ile ilgili tüm örnekler small basic için hazırlanmış kitap içeriğinden alınmış aynı örnekler ben de dedim eğitim konusunda ki faydayı bilişim öğretmenleri için de belki sağlamış olurum. o nedenle bir kaç örnek yazıp açıklayacağım konu anlatımları internette zaten var. Sevgilinize jest yapabileceğiniz bir program :) TextWindow.WriteLine ("kaç kere seni seviyorum yazayım :)") istek= TextWindow.Readnumber() If ( istek >=1) Then   For i=1 To istek     TextWindow.WriteLine ("seni seviyorum")   EndFor   EndIf Program.Delay(10000) Program.End() ilk iki satırda istek alınıyor. istek eğer 1 ve 1 den fazla ise istek kadar seni seviyorumu ekrana yazdırır. Program.delay dediğimiz kısım ise programın 10 saniye süre ile açık olacağını gösterir sonra kendisi kapanır. Yine çok basit bir 90 derecelik açı için kenar ölçüsü bulan program a kare = b kare + c kare formülü kullanılmıştır. ...

OKUL ÖNCESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Ana okulunda bilişim dersi veren ve hiçbir kaynak bulamayan benim gibi mağdur arkadaşlarım için böyle bir yazı yazmam gerektiğine karar verdim. :) Öncelikle sizden bu ders ile ilgili beklenti, çocukların bu yaşta bilgisayar kurdu olmasını sağlamanız değildir olmamalıdır da :) Burada önemli olan hem dersi eğlenceli kılmak, hem de onların sıkılmadan bilgisayarla ilgili temel şeyleri öğrenmelerini sağlamaktır. Temel şeyler derken evde çoğunlukla bu teknolojik aletler kullanılıyor ve muhtemelen bu cihazlar onlara ya yasak ya belirli saatlerde izin verilen çekici bir alet olduğundan önce onlara bu cihazın hangi verimli amaçlarla kullanıldığını öğretebileceğiniz gibi zararlarından da bahsedebilirsiniz. Mesela bilgisayar başında saatlerce oturmanın göz sağlığımız ve vücudumuz için hiç de faydalı olmadığından söz edebilirsiniz. Boyamayı da en çok bu yaştaki çocuklar sevdiği için onlara bilgisayarı tanıtan boyamalar yaptırabilirsiniz. Ben bir kaç benim hazırladığım boyama kağıtlarını sizinle pa...

Small Basic ile İç İçe Döngü Kullanımı

Small Basic ile daha önce basit çalışmaların nasıl yapıldığını yazmıştım. Eğer önceki yazımı okumadıysanız buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Small Basic bildiğiniz üzere çocuklara yazılımın temelini öğretmek için oldukça keyifli ve güzel bir dil. Eğer 5, 6 ve 7. sınıflarınıza yazılım dili göstermeye başlayacaksanız Small Basic iyi bir tercih olacaktır. Bugün Small Basic üzerinden iç içe döngüleri daha iyi anlamak amacıyla bir çarpım tablosu programı yapacağız. 1. sayımız için sayi1 2. sayımız için sayi2 değişkenini kullanacağız. 0 dan başlayarak 10 a kadar sayıların çarpımını iç içe for döngüsü kullanarak oluşturduk. En dıştaki for döngümüz sayi1 ifade ediyor. İçteki döngümüz ise sayi1 ile hangi sayıların çarpılacağını ifade ediyor. Yazdırırken önce 1. sayıyı çarpı işaretini 2. sayıyı ve sonucu yazdırıyoruz. Her bir çapma tablosunu birbirinden ayırması için ise çizgi kullanıyoruz.